Lesbrief - Groep 8
Download Lesbrief carnaval groep 8
Centraal thema: actief deelnemen / carnavalswagen bouwen
Lesdoel
Kinderen weten na deze lessen:
- Hoe een carnavalswagen wordt gebouwd
- Dat carnaval veel samenwerking verlangd
Korte inhoud
In deze laatste lessen omtrent carnaval pakken we terug op de aanwezige voorkennis van eerdere jaren. Ze hebben inmiddels geleerd dat motto’s letterlijk en figuurlijk kunnen worden uitgelegd. Hoe dit terugkomt in optochten of loopgroepen hebben zij inmiddels ook gezien. In deze les krijgen ze uitleg over hoe je een carnavalswagen of carnavalspop bouwt. De kinderen worden vervolgens uitgedaagd om zelf ideeën te bedenken, te ontwerpen en eventueel vorm te geven.
Voorbereiding/materialen
- Lees de toelichting over de bouw van een carnavalswagen door
- Bespreek met de kinderen aan de hand van de voorbeeldpoppen (deze zijn op school beschikbaar) de diverse stadia van de bouw van carnavalspoppen
- Bekijk de filmpjes over bouwen en de optocht in het lesprogramma
Creatieve opdrachten
- Ter inspiratie tref je hieronder een aantal opdrachten bij dit thema:
- Richt een vereniging op (met naam en een logo).
- Ontwerp met een groepje een wagen of loopgroep.
- Maak een maquette.
- Bezoek regelen aan bouwclub/Knijnekot
Toelichting; hoe bouw je een carnavalspop of –wagen?
- Met diverse stadia van poppen bouwen laten we zien hoe bouwen van een wagen in zijn werk gaat.
Carnavalswagen bouwen – hoe doe je dat?
Inleiding
De grote optocht is elk jaar weer een hoogtepunt van het carnaval. Bijna alle inwoners van Zevenbergen en omstreken staan langs de route om de leutstoet voorbij te zien trekken. Deelnemers kunnen alleen meelopen, als groep of met een wagen. De carnavalswagens worden gebouwd door mensen die samen lid zijn van een carnavalsvereniging of bouwclub. Het bouwen van een wagen is heel veel werk. In een leegstaande loods, een boerenschuur of een grote tent zijn zij maanden bezig om de wagen zo mooi mogelijk te maken. Iedereen wil natuurlijk de eerste prijs winnen! Wagens bouwen is een hele leuke hobby. Je maakt mooie creaties, je leert om in een groep te werken en je hebt samen veel plezier in de bouwhal. Om goed te kunnen zien hoe poppen worden gebouwd zijn er voorbeeldpoppen op school aanwezig waarin je de verschillende stadia van wagenbouw kunt zien
Hoe wordt zo’n wagen nu eigenlijk gebouwd?
Een carnavalswagen wordt gebouwd op het onderstel van bijvoorbeeld een vrachtwagen of een boerenkar. Daarop komt een basisconstructie. Dit zijn stalen balken en buizen die aan elkaar worden gelast. Deze constructie zorgt ervoor dat grote poppen die er later op worden gezet genoeg steun hebben zodat ze niet om kunnen vallen. Om zoveel mogelijk onderdelen te laten bewegen wordt er o.a. gebruik gemaakt van alles dat kan draaien of bewegen. Soms worden bewegingsmechanismen zelfs aangestuurd door computers. Technische mensen kunnen zich hier helemaal uitleven. Er zijn over het algemeen 2 manieren om carnavalswagens verder te bouwen. Met papier-maché of met polyester.
Polyester
De volgende fase is het vormen van de verschillende koppen en poppen. Met betonijzer, heel dik ijzerdraad, wordt het ontwerp gevormd en in elkaar gelast. Mensen die dit goed kunnen, zijn ware kunstenaars! De ijzeren mal wordt volledig bedekt met klei. Als de klei op de mal zit, gaat een boetseerder aan de slag. Hij gaat de details aanbrengen. Hiermee wordt de definitieve vorm van de pop vastgelegd. Als het boetseren klaar is gaat de boetseerder met een natte spons over de klei heen en maakt deze glad. Daarna wordt deze ingesmeerd met frituurvet, anders blijft het polyester er aan vastplakken en krijg je het niet meer van de mal af. Polyester is een soort lijm die je met de kwast kunt aanbrengen. Op de kleimal worden glasmatjes gelegd. Deze matjes zijn een soort velletjes ‘papier’ maar dan heel, heel sterk als er polyester op wordt gesmeerd. Na een aantal uur drogen, is de polyester keihard en behoudt het zijn vorm. De vorm wordt van de mal gehaald. Vaak worden de mallen opnieuw gebruikt voor identieke figuren.
Papier maché
De volgende fase is het vormen van de verschillende koppen en poppen. Met betonijzer, heel dik ijzerdraad, wordt het ontwerp gevormd en in elkaar gelast. Mensen die dit goed kunnen, zijn ware kunstenaars! Rondom het betonijzer wordt gaas bevestigd. Hiermee kunnen nog details worden aangebracht omdat het nog gemakkelijker te buigen is. Daarna is het ontwerp klaar om beplakt te worden. Alle onderdelen worden geplakt met papier en behanglijm. De meeste bouwploegen plakken zelfs 2 lagen. Een laag dik en stevig papier en een laag wit en glad papier voor een strak uiterlijk. Na elke laag moet het geplakte onderdeel drogen. Het papier trekt dan strak rond de vorm. Schuimrubber is mooi materiaal om bijvoorbeeld kleding van poppen te maken. Door de stukken schuimrubber te knippen of te snijden werken de bouwers als het ware als kleermakers. Schuimrubber kan beplakt worden met papier waardoor de creatie sterker wordt. Ook worden soms grote blokken piepschuim in vormen gezaagd en geschaafd. Bijvoorbeeld ene hoofd of een hand. Deze wordt vervolgens ook weer beplakt met papier.
Kleuren en schilderen
Als alle onderdelen zijn gedroogd, worden ze in de juiste kleur gezet. Gestart wordt met een laag grondverf. Daarna worden ze met een verfspuit in de juiste kleur gespoten. Het is belangrijk dat het een kleurrijk geheel wordt waarbij de spuiters veel aandacht besteden aan details. Spuiters werken dan ook vaak met schaduwen en proberen de ogen van een pop zo echt mogelijk te laten lijken.
Hoe worden de wagens in elkaar gezet?
In veel plaatsen zijn er geen bouwhallen die hoog genoeg zijn om een wagen in te bouwen en ook nog naar buiten te kunnen rijden. Daarom worden de wagens in delen gebouwd. Voor de grote optocht zie je dan ook vaak dat ze de wagens met een kraan opbouwen. Pas dan is het eindresultaat te zien!
Wat gebeurt er na de optocht met de grote wagen?
Na de optocht nemen de bouwers de wagen mee en wordt deze weer afgebroken. Alle materialen worden van elkaar gescheiden en afgevoerd. Het onderstel wordt volgend jaar opnieuw gebruikt. De bouwers rusten even uit en na enkele maanden wordt er al weer vergaderd en een nieuw ontwerp gemaakt. Sommige wagens worden verkocht en rijden nog vele jaren rond als bijvoorbeeld een Prinsenwagen.